måndag 11 juli 2011

Till samhällsnyttiga humanisters försvar

Knappt har sommarlovet börjat förrän Svenskt Näringsliv lanserar sitt häpnadsväckande förslag: humanister och konstvetare bör bara få halva studiemedlet. Motiveringen lyder att dessa studier mer kan betraktas som hobbyverksamhet än något som bidrar till samhällsnyttan. Intressant utspel. Mycket intressant. Framför allt kan man undra hur en sådan här idé har lyckats passera igenom en hel organisation och mynna ut i ett officiellt uttalande. På fullt allvar.

Men vänta nu! Jag är väl inte humanist? Jag tillhör väl den andra sidan? Naturvetarna, de samhällsnyttiga. De som utforskar rymden, stoppar miljöförstöringen och löser cancerns gåta. Kanske det, om man väljer att se världen i svart och vitt. Fast i verkligheten är det hela en aning mer komplext. För vad skulle hända om det inte fanns några humanister, de som är så bra på att identifiera problem som vi andra inte ser? Hur skulle det se ut om ingen tog itu med de etiska frågorna eller såg det historiska perspektivet? Och hur skulle vi klara oss utan konstvetare? Om inte konsten fanns, vem skulle då utmana vår syn på verkligheten, ifrågasätta och få oss att tänka annorlunda? Jag frågar bara vem.

Det sägs ibland att det är större att tänka rätt än att tänka fritt. Men vem kan avgöra vad som är rätt? Och vem avgör vad som är samhällsnyttigt? Är det så att Svenskt Näringsliv ser användbarhet och bildning som två motpoler, som gott och ont, vitt och svart? Tanken är förstås fri, om än befängd. Om vi inte förstår att se hur användbarhet och bildning kompletterar varandra, och hur olika perspektiv tillsammans kan bidra till samhällsnyttan, ja då har vi missat något fundamentalt. Fast så illa kan jag aldrig tro att det är ställt. Snarare är det nog bara Svenskt Näringsliv som drabbats av tillfälligt solsting och som, så snart det gått över, säkert kommer på bättre tankar. För halverade studiemedel åt humanister skulle inte vara ett dugg nyttigt, varken för det svenska näringslivet eller för resten av vårt svenska samhälle.