söndag 27 september 2015

Idéer, möten och tandvärk på Bokmässan

Bokmässan är över för denna gång och den blev precis så full av intryck och möten som jag hade hoppats. Tillbaka hemma är jag ett antal kilo böcker rikare och full av idéer som väntar på att förverkligas.

Det var roligt att träffa alla som jag resten av året håller kontakt med mer på avstånd. Jag fick också en trevlig pratstund med Pia Hagmar, en av mina främsta förebilder bland barn- och ungdomsförfattare. Ett annat spännande möte hade jag med Helene Ehriander från Linnéuniversitetet som berättade om sin forskning om läshundar – hundar som tränas att lyssna uppmärksamt för att göra barn mer motiverade att läsa högt. Jag kan säga att det gav uppslag till nya, spännande forskningsprojekt. Kanske kan det leda till framtida samarbete?

Mitt eget framträdande överlevde jag trots en ohygglig tandvärk som lyckades tajma in sig till olämpligast möjliga tidpunkt. Det var mycket glädjande att så många ville komma och lyssna och roligt med alla intresserade som dröjde sig kvar efteråt. Ni som inte hade möjlighet att vara där kan ta del av programpunkten i efterhand här (om jag emellanåt verkar en aning disträ får jag skylla på den onda tanden).

Nu återstår bara att pusta ut efter hektiska mässdagar. Och det enda möte jag ser fram emot just nu är med min tandläkare i morgon.


onsdag 23 september 2015

Bokmässan närmar sig

I morgon bär det av till Göteborg och bokälskarnas årliga högtid. Det är dags att titta, känna, lyssna, mingla och trängas – och fylla kassarna med oemotståndlig läsning. Jag ser fram emot att träffa gamla och nya bekantskaper, dela idéer och utbyta erfarenheter.

I år blir det också extra spännande när jag själv ska framträda på scen. Det kommer att handla om populärvetenskapligt skrivande, vad det är för likhet mellan att skriva vetenskap och barnböcker, och hur man kan bli en bättre skribent.

Framförandet är i Lunds universitets monter, B06:62, på fredag kl. 11.00-11.20.

Är du också på Bok- och Biblioteksmässan? Titta gärna in och säg Hej :-)

Hela Lunds universitets program hittar du här.


tisdag 15 september 2015

E är temat för hösten

Knappt har höstterminen börjat förrän vi avslutar den ett år långa kursen Kommunikation i teknisk utbildning för lärarna på LTHs E-program (Elektroteknik). Precis som på de sju tidigare lärarkurser vi har hållit inom naturvetenskap och teknik har deltagarna utvecklat, genomfört och utvärderat skriftlig och muntlig träning i sina ämneskurser. Även denna gång drar vi slutsatsen att inte bara studenternas förmåga att skriva och tala om sitt ämne har stärkts. Kommunikationsträningen har också hjälpt dem att förstå ämnet bättre.

En annan spännande utmaning handlar om e-lärande. Det är det nya uppdrag som jag och min radarpartner Sara Santesson har fått av universitetet: att utveckla en storskalig, öppen, digital kurs, s.k. MOOC, om akademiskt skrivande. Just nu lär vi oss en massa nytt om hur man bygger en lyckad MOOC, hur man får plats med allt man vill säga i en sjuminutersföreläsning och vad man ska tänka på när föreläsningen filmas. En ny värld för oss som oftast står öga mot öga med studenterna. Vi grunnar också över hur vi kan få in det väl beprövade kursinnehållet i ett nytt format, utan att tumma på våra skrivdidaktiska principer. En utmaning, som sagt. Och någon gång i vår ska kursen vara klar för start.

Den tredje e-händelsen rör mina barnböcker. Efter visst pyssel och knåp har jag till slut lyckats göra e-böcker av både Alvas önskehund och Alvas valpsommar! Stolt som en airedaleterrier tittar jag in hos nätbokhandlarna och ser resultatet. Undrar just hur Alva och alla hundarna finner sig tillrätta i en padda!