torsdag 27 oktober 2016

Läs mindre, skriv bättre

Ett vanligt råd till den som vill bli bra på att skriva är att läsa mycket. Men stämmer det verkligen? Det tror inte jag. Och det jag vänder mig emot är ordet mycket. Varför det?

Jo, om man slukar texterna utan att tugga, då hinner man aldrig riktigt smaka på dem. För att förstå vad som gör en bra text bra behöver man stanna upp och känna in, tänka efter. Det räcker inte att gilla en text, tycka att en deckare är spännande eller att en roman är gripande eller underhållande. För att själv utvecklas som skribent krävs mer än så. Man behöver kunna sätta fingret på exakt vad i texten som får en att skratta, gråta, rysa av obehag eller vällust. Man måste kunna formulera varför dialogen känns trovärdig, vad det är som ger karaktärerna liv eller varför forskningsartikeln upplevs som gedigen och övertygande. Om man inte kan sätta ord på kvaliteterna i andras texter är det väldigt svårt att åstadkomma en bra text själv.

Så en mer framgångsrik strategi än att läsa mycket – om man vill bli en bättre skribent – är att läsa lagom, och med eftertanke. Läsa med alla sinnen, dröja kvar i känslan och göra den till en tanke. Försöka förstå vilka känslor orden väcker. För om man sväljer texten i ett helt stycke blir man visserligen mätt, men inte särskilt mycket klokare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar